Η αιτηση ιδρυσης του Ελληνικού Σώματος Προσκόπων Αμμοχώστου…9 Απριλίου 1943
Ο προσκοπισμός εγκαθιδρύθηκε επίσημα στην Κύπρο το 1913 απο τούς Νικόλαο Κ. Λανίτη και Νικόλαο Νικολαίδη σαν παράρτημα του αντίστοιχου σώματος της Μεγάλης Βρεττανίας.
Πρίν 72 χρόνια στις 9 Απριλίου 1943 και κατά το τελευταίο ετος της πολύχρονης του υπηρεσίας ως επικεφαλής του Δήμου Βαρωσίων (1916-1943), ο δήμαρχος Αμμοχώστου Γεώργιος Εμφιετζής προσυπογράφει μαζί με 14 αλλες προσωπικότητες της πόλης των Βαρωσίων, μια αιτηση για την ιδρυση του Ελληνικού Σώματος Αρρένων Προσκόπων Αμμοχώστου. Οι 15 αποτέλεσαν την πρώτη οργανωτική επιτροπή του σώματος με πρόεδρο τον Γεώργιο Εμφιετζή, τον Ιωάννη Καλαφατά σαν Αντιπρόεδρο, τον Αναστάσιο Οικονομίδη σαν Γραμματέα και τον Χαρίλαο Παντελίδη σαν Ταμία. Μέλη οι Χ. Αραούζος, Χ. Γαλανός, Ι. Χριστοφίδης, Ι. Ιακώβου, Κ. Χατζηιωάννου, Μ. Χριστοδούλου (Ιερέα), Γ. Οικονομίδης, Α. Πανάρετος, Μιχαήλ. Μιχαηλίδης, Μίκης Μιχαηλίδης, Λ.
Ιστορικοί ερευνητές αναφέρουν οτι ο παιδαγωγικός ρόλος του προσκοπισμού εξελίχθηκε σε οργανο “Ελληνικού εθνικισμού”. H Rebecca Bryant αναφέρει οτι οι πρόσκοποι ορκίζονταν στο ονομα του Βασιλέως της Ελλάδας. Ο Αγγλος κυβερνήτης Storrs, μετά τα Οκτωβριανά του 1931, περιέγραψε τα σώματα προσκόπων σαν κέντρα εκπαίδευσης του Ελληνικού χαρακτήρα και αποφάσισε να τα αναστείλει.
Αναφέρει ο Sir Ronald Storrs:
Όλοι οι Έλληνες Κύπριοι πρόσκοποι κυβερνούνται από το Ελληνικό Σύνταγμα ( από το οποίο οι αρχηγοί των προσκόπων λαμβάνουν τα εντάλματα και τις οδηγίες τους ) και γίνονται ετήσιες εκθέσεις προς το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας . Το δεύτερο άρθρο του Νόμου των Προσκόπων τους εξωθεί να είναι πιστοί στην Πατρίδα και τους νόμους του (Ελληνικού) κράτους . Η σημαία τους ήταν η ελληνική σημαία του Αγίου Γεωργίου , δηλαδή ενας ευρύς λευκόςσταυρός σε γαλάζιο φόντο , με το Scout Fleur -de- Lys (το προσκοπικό εμβλημα) στο κέντρο. Κάθε τμήμα ( ή ετήσια σειρά ) λαμβάνει οδηγίες περί πατριωτισμού , ξεκινώντας με το σεβασμό που οφείλεται στην ελληνική σημαία , την Ιστορία της Ελληνικής σημαίας από τους πιο αρχαίους χρόνους , το σύνταγμα του Ελληνικού Έθνους και οδηγεί σε μια εκτεταμένη γνώση σχετικά με την πολιτική και στρατιωτική οργάνωση του κράτους και το καθήκον ενός πολίτη . Ο Ελληνικός Εθνικός Υμνος έπρεπε να αποστηθίζεται.
Δεν γνωρίζουμε πότε τέλειωσε η αναστολη που επέβαλε ο Sir Ronald Storrs, αλλά σίγουρα οι περιορισμοί ειχαν αρθεί μετά την αρχή του Β’ Παγκοσμίου πολέμού
Αμμόχωστος Βασιλεύουσα